Paardenverzekering Basisdekking paardenverzekering


Als eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard(en) en hoop je dat er niks vervelends gebeurt. Een keer kreupel kan vaak geen kwaad, maar er kunnen zich ook ernstige complicaties voordoen. Soms kunnen de complicaties door bijvoorbeeld een ongeluk zo erg zijn, dat het paard beter af is wanneer het afgemaakt wordt. Dit is natuurlijk heel erg en brengt verschillende kosten met zich mee. Een verzekering die de kosten dekt is dan een financiële zorg minder.

Ook andere zaken zijn te verzekeren. Je kunt hierbij denken aan onvruchtbaarheid van merries en blijvende ongeschiktheid na een ongeval. Afhankelijk van jouw wensen zijn er 4 verschillende basisverzekeringen om uit te kiezen voor jouw paard. Ook kun je naast een basisverzekering kiezen voor een collectieve verzekering wanneer je meerdere paarden hebt of een aanvullende verzekering.

Op deze pagina gaan we eerst verder in op de verschillende basisverzekeringen.

Doodverzekering

Een doodverzekering is een verzekering waarbij de eigenaar in de volgende omstandigheden een bedrag krijgt uitgekeerd;
–                 Bij een acute dood van een paard,
–                 Bij een brand,
–                 Noodslachting wanneer een paard bijvoorbeeld blijvend ziek is,
–                 Castratie (onder bepaalde vooraarden)

De premie die je betaalt hangt af van de waarde van jouw paard. De premie is dan ook doorgaans goedkoper bij een ´normaal´ paard dan bij een trekpaard of een renpaard. Het percentage dat je doorgaans betaalt ligt tussen de 3 en 6 %. De schadevergoeding die je ontvangt zal vaak de waarde van jouw paard bedragen.

Dood – en ongevallenverzekering

De basis dood- en ongevallenverzekering is een soortgelijke verzekering als de doodverzekering. Bij deze verzekering ben alleen ook nog extra verzekerd indien je paard blijvend ongeschikt is door een ongeluk. Ook dan zal je een premie uitgekeerd krijgen.

In dit geval zal de schadevergoeding bij een acute dood, brand, noodslachting en castratie 100% zijn van de waarde van jouw paard. Wanneer jouw paard blijvend ongeschikt is door een ongeluk ,dan zal je 90% van de totale waarde van jouw paard ontvangen.

De premie die je betaalt is doorgaans ook hoger. Soms is het bij deze verzekering ook niet mogelijk om een renpaard te verzekeren. Een trekpaard en een ´normale` paard of pony is wel te verzekeren. De premie die je betaalt ligt ongeveer tussen de 4 en 6%.

ODA-verzekering

De basis ODA-verzekering verzekert alles wat ook bij de dood -en ongevallenverzekering wordt verzekerd plus iets extra´s. Je bent namelijk als eigenaar ook verzekerd indien jouw merrie blijvend onvruchtbaar is geworden. Concreet ben je dus bij deze verzekering verzekerd voor
–                 Acute dood
–                 Indien dit nodig is, noodslachting
–                 Ongeschiktheid bij ongeval                           (blijvend)
–                 Ongeschiktheid bij ziekte                               (blijvend)
–                 Castratie hengsten van 1 tot 2 jaar         (onder speciale omstandigheden)
–                 Blijvende onvruchtbaarheid merries na het (ver)werpen van een veulen

De premie die je betaalt voor deze basisverzekering is bij een normaal paard rond de 5% over de totale waarde van jouw paard. Bij een trekpaard betaal je ongeveer 6,75%. Dit is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Blijvende kreupelheid is ook bij deze verzekering NIET verzekerd!

De uitgebreide basisverzekering

Deze verzekering dekt alles dat ook in de ODA-verzekering is gedekt plus blijvende kreupelheid van jouw paard of pony. De premie die je betaalt voor een normaal paard of een normale pony is afhankelijk van de totale waarde.

Als jouw paard bijvoorbeeld niet duurder is dan 2.500 euro, dan betaal je een premie van (afhankelijk van de verzekeraar) 6,5% van de totale waarde van jouw paard per jaar. De premie van een trekpaard met een waarde van minder dan 2.500 is ongeveer 8,75%.

De premie loopt op naarmate de waarde van jouw paard hoger is. Wanneer je een paard hebt met een waarde van 10.001, betaal je bijvoorbeeld een premie van 10% over de gehele waarde per jaar.

schematisch overzicht

Verzekering/
dekking
Dood
verzekering
Dood -en
ongevallenverzekering
ODA-verzekering Uitgebreide verzekering
Acute dood ja ja ja ja
Noodslachting ja ja ja ja
Brand ja ja ja ja
Blijvend ongeschikt ongeval** ja ja ja ja
Blijvend ongeschikt
Ziekte
NEE NEE ja ja
Blijvend ongeschikt
Kreupelheid
NEE NEE NEE ja
Castratie van 1 % 2 jarige hengsten met normaal ontwikkelde geslachtsdelen ja ja ja ja
Blijvende onvruchtbaarheid merries na (ver)werpen, ziekte, brand of ongeval NEE NEE ja ja
Premie* +/- 3 – 6% +/- 4 – 6% +/- 5 – 7% +/- 6 – 12% ***

* Afhankelijk van de verzekeraar en of jouw paard een ´normale´ pony, trekpaard of renpaard is!
** 90% van de totale waarde wordt uitgekeerd.
*** Indien het paard boven een bepaalde waarde uitkomt zullen er speciale tarieven worden gehanteerd.
Deze tarieven zijn op te vragen bij de verzekering van jouw keuze.

Onder de volgende omstandigheden is het paard met welke basisverzekering dan ook, verzekerd voor noodslachting of overlijden;
–                 Tijdens transport
–                 Door koliek
–                 Aanrijding
–                 Uitbraak stal/weide
–                 Verdrinking
–                 Blikseminslag
–                 Brand
–                 Door derde

Benodigdheden verzekeren paard

Doorgaans heb je een verklaring nodig van de dierenarts of van een controleur van de verzekeringsinstantie. De gezondheidsverklaring mag niet ouder zijn dan 6 weken. Ook als jouw paard in het buitenland gestald is, dan moet je voor zo´n soort verklaring zorgen.

Leeftijd paard

Eigenaren die een paard hebben dat ouder is dan 15 moeten vaak een iets hogere premie betalen. Kijk goed of de verzekeringsmaatschappij waarbij je jouw paard wilt onderbrengen ook een leeftijdsafhankelijke premie hanteert.

Kosten paard
Sommige paarden zijn vrij duur. Er zijn dan ook verzekeringen die de eigenaar van een paard boven een bepaald bedrag een speciaal tarief bieden.

Tips

–                 Om je paard of pony extra te verzekeren kun je kiezen tussen verschillende aanvullende            verzekeringen. kijk bij aanvullende verzekeringen voor meer informatie.
–                 Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen waar je je paard kunt onderbrengen. Bepaal   de waarde van jouw paard, schat de risico´s in en zoek een passende verzekeraar.