banksparen Banksparen TOP 5


Fiscaal aantrekkelijk sparen

Banksparen biedt de mogelijkheid om in Nederland bij een bank, onder fiscaal gunstige omstandigheden, te sparen voor een pensioen of aanvullend pensioen. Bij de Verzekering Top 5 hebben we met name de bankspaarproducten ten behoeve van de opbouw van pensioen en of aanvullend pensioen met elkaar vergeleken.

Waarom banksparen ?

Wat is er eigenlijk nu zo gunstig aan banksparen ten behoeve van opbouw van (aanvullend) pensioen. Via deze manier van banksparen, ook wel pensioensparen genoemd, hoef je over de inleg geen belasting te betalen. Net als bij de huidige verzekeringsproducten gelden er wel eisen aan het bedrag dat wordt gespaard en de duur van de blokkering. Je kunt op 2 manieren deelnemen aan het banksparen voor pensioen of pensioensparen. Namelijk via een geblokkeerde bankspaarrekening, ook wel lijfrentespaarrekening genoemd, of via een geblokkeerde bank beleggingsrekening, ook wel lijfrente beleggingsrecht genoemd. De keuze is aan jou.

De Nederlandse Vereniging van Banken verwacht dat er steeds meer mensen bij een bank gaan sparen voor hun pensioen. Dit betekent dat de concurrentie op de bankspaar markt zal toenemen. Dit heeft dan ook ongetwijfeld een positief effect op de prijzen. Dat is allemaal mooi en aardig, maar waar vind je nu de goedkoopste en beste bankspaar producten, waar krijg je nou het beste rendement en de hoogste rente voor je pensioensparen. Bij de Banksparen Top 5 hebben wij een aantal van deze bankspaar producten ten behoeve van de opbouw van een (aanvullend) pensioen met elkaar vergeleken. Doe hier dus je voordeel mee.


De Banksparen voor pensioen TOP 5 (tips)

Het is tegenwoordig relatief eenvoudig om online een bankspaarrekening ten behoeve van een (aanvullend) pensioen te openen. Toch is het wel van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt. Daarom de Banksparen voor pensioen TOP 5 tips.

1. Vraag meerdere offertes voor banksparen op.

Het opvragen van offertes voor banksparen voor pensioen is tegenwoordig heel eenvoudig online te doen. Buiten het feit dat het eenvoudig is, zul je na het opvragen van meerdere offertes ook duidelijke verschillen tussen de verschillende bankspaarproducten vinden. Beperk jezelf dus niet tot alleen het opvragen van een offerte of informatie bij bijvoorbeeld alleen je eigen bank, maar kijk ook eens verder. Een offerte is gratis en vrijblijvend en kan je straks veel geld schelen.

2. Uitkeringsduur.

De uitkeringsduur van het gespaarde bedrag via banksparen voor pensioen dient minimaal 20 jaar te zijn vanaf je 65-ste levensjaar. Als er dus weinig gespaard is ontvang je dus over 20 jaar een klein bedrag.

3. Wat gebeurt er bij vroegtijdig overlijden.

Het bankspaarproduct is eigenlijk een bankrekening en een bankrekening kent geen sterfterisico. Met andere woorden, de bankrekening zal in de nalatenschap vallen.

4. Bepaal het juiste bedrag.

Banksparen is een doorzichtig product. Je kunt vrij eenvoudig bepalen aan de hand van de inleg en de geboden rente wat het eindbedrag zal worden. Bepaal dus eerst welk bedrag je denkt nodig te hebben en bereken dan hoeveel inleg er nodig is.

5. Fiscaal voordeel banksparen voor pensioen (pensioensparen).

Voor je begint aan banksparen voor pensioen is het van belang om uit te rekenen wat het fiscale voordeel voor jou is. De hoogte van het bedrag dat je jaarlijks mag aftrekken van de belasting is afhankelijk van 2 factoren namelijk het inkomen en de pensioen voorzieningen die jezelf of je werkgever al heeft afgesloten. Je kunt in het algemeen wel stellen dat bijna iedereen met een inkomen fiscaal voordeel heeft met banksparen voor pensioen. Voor een nauwkeurige berekening kun je het beste de belastingdienst of een tussenpersoon raadplegen. Bij het opvragen van een offerte kun je vaak ook je fiscale voordelen laten uitrekenen.