Paardenverzekering Aanvullende verzekering paarden


Wanneer je een basisverzekering hebt afgesloten voor jouw paard kun je ervoor kiezen om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt géén aanvullende verzekering afsluiten wanneer je geen basisverzekering hebt afgesloten.

Je kunt voor een aantal aanvullende verzekeringen kiezen. Bekijk bij elke verzekeringsmaatschappij wat de polisvoorwaarden zijn. Dit kan namelijk op kleine punten verschillen.

Verschillende aanvullende verzekeringen

Er zijn een paar verschillende aanvullende verzekeringen die je kunt toevoegen aan je basisverzekering. Dit zijn (verschillende) ziektekostenverzekeringen, een diefstalverzekering en een ongevallenverzekering voor de ruiter van het verzekerde paard.

Aanvullende ziektekostenverzekering

Net zoals dat je verschillende basisverzekeringen hebt, heb je ook verschillende aanvullende (ziektekosten)verzekeringen voor paarden. je kunt namelijk uit drie aanvullende ziektekostenverzekeringen kiezen, een diefstalverzekering en een ongevallenverzekering. De basis – en aanvullende verzekering zijn gekoppeld aan elkaar. Als jij in je basisverzekering de aandoening kreupelheid niet hebt opgenomen om te verzekeren, zal deze niet met de aanvullende verzekering vergoed worden. Let dus erg goed op, dat je twee bij elkaar passende verzekeringen afsluit.

Beperkte aanvullende ziektekosten verzekering

Wanneer jouw paard wordt doorverwezen naar een specialist dan zul je hier een vergoeding voor krijgen. Je betaalt hier zelf wel aan mee. Een eigen bijdrage van 25% is niet ongewoon. Daarnaast wordt er niks vergoed wanneer je jouw paard preventief wilt laten behandelen. Orthopedische zorg wordt bij deze verzekering niet vaker dan 2 x per jaar vergoed.

Vaak kun je voor de specialistische zorg ook in het buitenland terecht. De landen waar geregeld mee wordt samengewerkt zijn België en Duitsland. De specialisten moeten wel geregistreerd zijn bij jouw verzekeraar.

Uitgebreidere aanvullende ziektekostenverzekering

In tegenstelling tot de beperkte aanvullende ziektekostenverzekering voor jouw paard kun je bij deze verzekering wel een vergoeding krijgen voor specialisten zonder eerst doorverwezen te worden door de dierenarts. Hierbij geldt dat de kwaal waaraan het paard lijdt wel al gedekt moet worden in de basisverzekering!

De eigen bijdrage die je betaalt is natuurlijk hoger dan bij een beperkte aanvullende ziektekostenverzekering. Het eigen risico is vaak hetzelfde, namelijk 25% over het totaal te vergoeden bedrag. Verder geldt bij deze verzekering dat preventie is uitgesloten, noch zul je een vergoeding krijgen op normaal onderhoud.

Extra uitgebreide ziektekostenverzekering

De uitgebreide aanvullende dekking is alleen mogelijk wanneer je de meest uitgebreide basisverzekering hebt. Ook moet jouw paard een bepaalde waarde hebben. Deze aanvullende verzekering biedt je de mogelijkheid de hulp van een specialist in Nederland of België in te roepen nog voordat de huisarts naar jouw paard heeft gekeken.
Bij deze aanvullende verzekering kun je verder in aanmerking komen voor;
– Fysiotherapie behandelingen,
– Homeopathie,
– Orthopedische zorg (max. 2 maal per jaar op advies dierenarts.)
– Hydrotherapie en
– Acupunctuur.

Preventieve zorg wordt niet vergoed door de verzekering. Een arts moet daadwerkelijk hebben aangegeven dat het paard bepaalde zorg of een operatie nodig heeft.
Diefstalverzekering
Ook paarden kunnen gestolen worden en mocht dit gebeuren, dan is dat natuurlijk enorm vervelend. Wanneer je een basisverzekering hebt die aangevuld is met een diefstalverzekering ,dan krijg je het bedrag ter waarde van jouw paard uitgekeerd. Die premie die je betaalt is afhankelijk van de waarde van jouw paard. Dit kun je laten bepalen door taxatie. Je betaalt namelijk een percentage over de gehele waarde. Dit kan zoals bij Hippozorg, 0,60% zijn. Deze verzekering is aan te vragen zonder dat je een recent medisch rapport in bezit hebt.

Ongevallenverzekering opzittende/verzorgende

Dit is net als elke andere aanvullende verzekering (alleen) af te sluiten in combinatie met een basisverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je een aanvullende ongevallenverzekering in combinatie met een dekhengstverzekering afsluiten.

Verschil met een ongevallenverzekering die je als persoon kunt afsluiten, is dat je een verzekering afsluit ´op naam van het paard´. Iedereen die zich bezighoudt met jouw paard, met toestemming van jou, is hierdoor verzekerd. Wanneer jij, de verzorger, een bijrijder, de hoefsmid ed. blijvend invalide raakt of iemand komt door toedoen van jouw paard te overlijden, dan zal er een schadevergoeding worden uitgekeerd. Het bedrag dat uitgekeerd wordt is afhankelijk van;
– De leeftijd van het slachtoffer ,
– Welk premiebedrag je betaalt en
– In hoeverre iemand gedeeltelijk of geheel invalide is geworden.

Je kunt deze verzekering vinden bij verschillende verzekeraars uit onze top 5.

Tip

– Soms kun je de eigen bijdrage die je per jaar moet betalen voor jouw paard indien ze medische hulp nodig heeft afkopen.
– Bekijk de premievoorwaarden goed. Het kan zijn dat bepaalde zorg voor jouw paard wordt uitgesloten.
– Zorg ervoor dat je een basisverzekering en een aanvullende verzekering hebt die bij elkaar passen. Mocht je dit namelijk niet hebben, dan is zorg waarvan je dacht dat het vergoed zou worden wellicht uitgesloten omdat je basisverzekering niet goed dekkend is.