Aansprakelijkheidsverzekering Verschillen met WA-verzekering

Verschil aansprakelijkheidsverzekering met WA-verzekering

Om verwarring te voorkomen helpen we je graag het verschil uit te leggen tussen de aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering.


De WA-verzekering

De WA-verzekering is voor elke Nederlander verplicht wanneer je in het bezit bent van een auto. WA staat voor ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’. De WA-verzekering valt onder de autoverzekering. Je kunt deze in verschillende varianten afsluiten. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie is die je zult moeten betalen. De WA-verzekering dient ervoor om de schade die jij toebrengt met je auto aan personen of bezittingen te vergoeden. De WA-verzekering biedt geen vergoeding wanneer er schade aan jouw auto wordt toegebracht. Meestal wordt een aanvullende verzekering afgesloten bij auto’s jonger dan 10 jaar.


Aansprakelijkheidsverzekering

Nog even in het kort wat de aansprakelijkheidsverzekering is. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade waar jij verantwoordelijk voor bent en hebt toegebracht aan anderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om letselschade. Ook ben je met de aansprakelijkheidsverzekering verzekerd voor schade aan materiële dingen. Echter het hoeft niet zo te zijn dat de schade die je aan iemand anders hebt toegebracht zelf hebt veroorzaakt. Het kan namelijk ook zijn dat jouw hond een schrikreactie veroorzaakt bij bijvoorbeeld een autobestuurder. Of misschien heeft één van je kinderen onbewust schade veroorzaakt. Dit valt ook onder de dekking.


Verplicht?

De WA-verzekering is verplicht voor iedereen die in het bezit is van een auto of een ander motorrijtuig. Sluit je deze verzekering niet af, dan heb je kans om een boete te krijgen. Zonder WA-verzekering mag je met bijvoorbeeld je auto niet de weg op. De aansprakelijkheidsverzekering daarentegen is niet verplicht.


Prijs

Wat betreft de kosten van beide verzekeringen zie je nogal een verschil. Een aansprakelijkheidsverzekering hoeft niet meer te kosten dan 4 euro per maand. Uiteraard hangt dit af van de verzekeraar. Echter de WA-verzekering is veel duurder. Dit hangt wel af van je auto. Er wordt hierbij gekeken naar het type, de brandstofsoort, de uitvoering, de cataloguswaarde, leeftijd van de bestuurder, het gewicht van de auto en het aantal schadevrije jaren. Een WA-verzekering is sowieso duurder dan een aansprakelijkheidsverzekering. Gemiddeld is deze 30 euro per maand.


Soort verzekering

Zoals je hebt kunnen lezen is de WA-verzekering een autoverzekering. Dit is de aansprakelijkheidsverzekering niet. Dit lichten we toe met een simpel voorbeeld:

Je buurman gaat verhuizen. Jij helpt hem met dozen sjouwen. Op een gegeven moment struikel je over een drempel en daardoor laat je de doos vallen waarin in zijn antieke klok zat. Deze is kapot. Je hebt geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar je bent wel in het bezit van een WA-verzekering; immers je hebt een auto. Kan de schade nu op deze verzekering worden verhaald? Nee. De schade is niet met je auto toegebracht aan een persoon of andere auto. Je zult de kosten dus zelf moeten betalen, mits je een aansprakelijkheidsverzekering zou hebben.

Maar mocht je met je auto spullen aan het verhuizen zijn van de buurman en je raakt bij het achteruit parkeren zijn auto, dan wordt deze schade wel verhaald op de WA-verzekering.


Terug naar de pagina: Aansprakelijkheidsverzekering Top 5 >