Redenen aansprakelijkheidsverzekering Redenen aansprakelijkheidsverzekering

Voorbeelden waarbij aansprakelijkheidsverzekering van pas komt

Misschien twijfel je aan het feit of een aansprakelijkheidsverzekering voor jou wel nut kan hebben. Wij hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet, waarbij het prettig zou zijn als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt.


Ongelukken

Een ongeluk zit in kleine hoekjes. Of het nou gaat om een groot of klein ongeluk. Het kan zijn dat je kind in de supermarkt loopt en plotseling wat omstoot. Ook kun je per ongeluk een zonnebril stuk maken door erop te gaan zitten. Daarnaast is het mogelijk dat je bad overloopt wat ervoor zorgt dat je onderburen waterschade oplopen.

Voor dit soort zaken kan jij aansprakelijk worden gesteld. Uiteraard hoeft het niet zo te zijn dat je dit met opzet hebt gedaan. Dit gaat meestal om kleine schades die iedereen kan overkomen. Toch kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn.

Het feit dat kleine schades vaak in verband staan met het feit dat ze moeilijk zijn te voorspellen maakt de aansprakelijkheidsverzekering juist zo nuttig. Het maakt niet uit wat je leeftijd is of in wat voor situatie je leeft (alleenstaand, getrouwd, student of senior).


Nog meer ongelukken

Hieronder vind je nog een aantal situatie die je wellicht bekend voorkomen en waarbij het prettig is als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten.

  • Je speelse hond heeft krassen gemaakt op de nieuwe auto van je buren
  • Door met je pumps op de nieuwe vloer van je zus te lopen zijn er allemaal gaatjes in de vloer ontstaan
  • Je bent op visite bij je vriendin en zonder opzet gooi je rode wijn over haar witte bank
  • Een van je kinderen heeft een antieke vaas omgestoten bij een vriendje thuis
  • Omdat je gehaast was heb je een deuk in andermans auto aangebracht met de fiets

Letselschade

Al de bovenstaande ongelukjes kun je verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn echter ook nog andere soorten schades, namelijk de letselschades. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen en het is bijna onmogelijk om deze zelf te betalen.

Een voorbeeld van een ongeluk met letselschade:
Je hond zou namelijk ook voor ernstigere schades kunnen zorgen door bijvoorbeeld plotseling de weg over te steken. Een automobilist kan het beest over het hoofd zien en schrikken en daardoor tegen een boom oprijden. Wanneer de bestuurder zwaar gewond raakt kun je deze kosten ook door de aansprakelijkheidsverzekering laten vergoeden. Heb je deze niet? Dan zijn de kosten helemaal voor jezelf, ook al komt het door het oversteken van je hond.


Onrechtmatige daad

Met een onrechtmatige daad wordt een onrechtmatige gedraging bedoeld die toerekenbaar was door een persoon. Deze persoon heeft de schade veroorzaakt. De betreffende persoon is verantwoordelijk en moet dan de schade vergoeden. De volgende dingen moeten herkenbaar zijn wanneer er sprake is van een onrechtmatige daad:

  • Een gedraging die onrechtmatig was
  • Schade
  • Relativiteit
  • Toerekenbaarheid van de dader
  • Oorzakelijk verband tussen de schade en de dader

Terug naar de pagina: Aansprakelijkheidsverzekering Top 5 >