Dekking aansprakelijkheidsverzekering Dekking aansprakelijkheidsverzekering


Wat valt er wel en wat valt er niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering? Het is belangrijk om dit te weten om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

Misschien denk je dat alle schade te verhalen is op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is helaas niet altijd het geval. De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering kan in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Mocht een van je kinderen bij een vriendje thuis bijvoorbeeld wat kapot maken dan wordt dit alleen vergoed wanneer er sprake was van oppasclausule. Wanneer je per ongeluk zelf iets kapot maakt tijdens het klussen bij de buren, dan wordt dat vaak weer wel vergoed. Met een aansprakelijkheidsverzekering kan je jezelf indekken voor schades en ongevallen die hoge kosten met zich mee kunnen brengen. Het is dan ook een populaire verzekering die door veel mensen afgesloten wordt.


Wel verzekerd

Voor de volgende zaken ben je verzekerd wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten:

  • Schade die jij veroorzaakt aan de spullen van iemand anders. Tevens wanneer je schade toebrengt aan iemands gezondheid.
  • Schade die door jouw hond, kat of een ander huisdier aan iemand wordt toegebracht. Ook schade die wordt veroorzaakt aan iemand door jouw onroerend bezit (een dakpan van het huis o.i.d.).
  • Letselschade welke veroorzaakt wordt door een ander gezinslid.
  • Alles wat samenhangt met een rechtszaak: vertegenwoordiging en dergelijke.

Niet verzekerd

In een aantal situaties kun je geen beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering, dit gaat om de volgende:

  • Je maakt iets met opzet kapot of er is sprake van zekerheidsbewustzijn.
  • Seksuele gedragingen en handelingen, wel of niet gepleegd in groepsverband Opzicht.
  • Tussen twee verzekerden is er sprake van zaakschade.
  • Schade welke veroorzaakt is met of door een motorvoertuig.
  • Schade welke veroorzaakt is met of door een luchtvaartuig.
  • Schade welke veroorzaakt is met of door een vaartuig Atoomkernreacties en molest.
  • Het gebruiken of in het bezit zijn van wapens die illegaal zijn.
  • Je woont niet meer in Nederland.

Opzicht

Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) kan er sprake zijn van de opzichtclausule. Hiervan is sprake wanneer iemand de spullen van iemand anders (tijdelijk) gebruikt, behandelt, bewaart of bewerkt. Het gaat dus om zaken die niet van jou zijn maar waar jij wel verantwoordelijk voor bent. Een voorbeeld:

Jan leent van zijn buurman een boormachine. Of Jan leent een boormachine van een verhuurbedrijf. Er is sprake van opzicht in al deze gevallen. De reden hiervoor is dat Jan in alle twee de gevallen in het bezit is van de boormachine van iemand anders.

Mocht Jan de boormachine per ongeluk stuk maken omdat hij deze laat vallen, dan is hij hiervoor niet altijd verzekerd vanuit de aansprakelijkheidsverzekering. In de polis staat vermeld of zulke schades wel of niet worden gedekt. Tevens wordt er in de polis vermeld tot welk bedrag de betreffende schades dan zijn gedekt.


Buitenland

Wanneer je in het buitenland bent kan het voorkomen dat je verzeild raakt in een situatie waarin jij aansprakelijk bent voor schade die je niet met opzet hebt aangebracht aan iemand anders. Dit kan gaan om bezittingen maar ook om de persoon zelf. De kosten hiervan kunnen erg hoog oplopen, vooral wanneer het gaat om letselschade. Ook heeft dit betrekking op vakanties: de schade die je bijvoorbeeld hebt toegebracht aan het vakantiehuisje tijdens je verblijf. Een aansprakelijkheidsverzekering is daarom in het buitenland ook altijd aan te raden. Meestal ben je in de situaties hiervoor omschreven ook verzekerd in het buitenland. In jouw polis staat of dit bij jouw verzekering het geval is of niet.


Terug naar de pagina: Aansprakelijkheidsverzekering Top 5 >