Uitvaartverzekering Uitvaartverzekeringen vergelijken


Je kunt ieder jaar eenvoudig van zorgverzekering vergelijken, maar een uitvaartverzekering sluit je meestal voor langere tijd af. Het is daarom belangrijk dat je juiste keuze maakt. Vraag jij je af welke maatschappij je moet kiezen, welke premie het beste is en wat voor voorwaarden er belangrijk zijn? Je leest hier precies waar je op moet letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Vergelijken

Voordat je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken is het belangrijk dat je nadenkt over wat je wensen zijn en wat voor soort uitvaartverzekering hier het beste bij past. Op deze situatie zal je namelijk de vergelijking gaan maken en zo zal je op de beste prijs- kwaliteitsverhouding uitkomen. Neem ook altijd voldoende tijd om deze beslissing te maken.

Bij het kiezen van een uitvaartverzekering zijn de volgende punten belangrijk:

 • De verzekeringsmaatschappij
 • De kosten van de uitvaartverzekering
 • De voorwaarden van de uitvaartverzekering

Verzekeringsmaatschappij

Er zijn vele verschillende verzekeringsmaatschappijen die een uitvaartverzekering aanbieden. Er zijn maatschappijen die zich alleen bezighouden met uitvaartverzorging, zoals Monuta, Yarden en Dela. Je kunt echter ook grotere verzekeringsmaatschappij kiezen, zoals Unive of Centraal Beheer Achmea. Uitvaartverzorgers bieden vaak de mogelijk om naast de verzekering bijvoorbeeld ook direct de hele uitvaart te laten verzekeren. Alle levensverzekeraars zijn verplicht om diverse financiële vergunningen te hebben en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Welke verzekeringsmaatschappij je ook kiest, je bent dus in goede handen.

Kosten

Een belangrijk punt om je keuze op te baseren is de prijs van de uitvaartverzekering. Je kunt bij meerdere verzekeringsmaatschappijen heel eenvoudig een gratis offerte aanvragen. Zo kun je de premies en bijkomende kosten goed vergelijken. Let bij het afsluiten van een uitvaartverzekering op de volgende kosten:

 • Het verzekerde bedrag: hoeveel je betaalt aan premie is grotendeels afhankelijk van het verzekerde bedrag. Let er op of verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid tot het aanpassen van het verzekerde bedrag (indexatie) aanbieden. Met deze optie kun je gedurende de looptijd van de verzekering het bedrag verhogen, iets wat belangrijk is omdat de kosten voor uitvaarten jaarlijks stijgen. Niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden dit aan en een nieuwe verzekering afsluiten kan op latere leeftijd moeilijk zijn.
 • De premie: de verzekeraar met de laagste premie is niet altijd de goedkoopste optie. Sommige verzekeraars kennen namelijk een stijgende verzekerde som. Ieder jaar stijgt het verzekerde bedrag dan met een bepaald percentage. Je betaalt voor deze verzekeringen vaak meer premie, maar uiteindelijk ben je hier wel voordeliger mee uit.
 • De looptijd: het is belangrijk om de looptijden van uitvaartverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Bij de ene verzekeraar betaal je levenslang premie, terwijl je bij een andere verzekeraar tot bijvoorbeeld je 75e
 • De afsluitkosten: sommige verzekeraars vragen afsluitkosten voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Bekijk vooraf hoe hoog dit bedrag is en wat andere verzekeraars vragen.
 • De geschatte kosten voor de uitvaart: vergelijk de geschatte waarde van de uitvaartverzekering met de gemiddelde kosten voor een uitvaart. Je vindt hier een handig overzicht.( interne link naar artikel)

Voorwaarden

Iedere verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de verzekeringspolis. Belangrijk om op te letten zijn:

 • Keuzevrijheid: niet alle uitvaartverzekeringen hebben de mogelijkheid om je eigen uitvaartverzorgers te kiezen. Bepaal of dit voor jou een belangrijk punt is.
 • De acceptatie: veel uitvaartverzekeraars hebben voorwaarden op het gebied van acceptatie. Op een bepaalde leeftijd of in een bepaalde situatie kun je geen uitvaartverzekering bij de betreffende maatschappij afsluiten. Bekijk dit vooraf goed.
 • Kortingen: Veel verzekeraars bieden kortingen wanneer je al een andere verzekering bij de verzekeraar hebt lopen. Daarnaast krijg je soms korting op de uitvaartverzekering wanneer je bij dezelfde maatschappij toezegt dat zij de uitvaart mogen verzorgen.
 • Kinderen meeverzekerd: Bij sommige uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, terwijl bij andere uitvaartverzekeringen deze toevoeging niet aanwezig is.