Uitvaartverzekering Multiculturele uitvaart


De meeste uitvaartverzekeringen bieden een dekking voor een standaard en traditionele Nederlandse begrafenis of crematie. Wanneer je bent opgegroeid in een andere cultuur of vanwege geloofsovertuigingen specifieke wensen hebt, dan past deze uitvaart misschien niet bij jou. Als jij je wilt verzekeren voor een multiculturele uitvaart zal je daarom een aantal andere keuzes moeten maken. In dit artikel lees je meer over de multiculturele uitvaart.

Cultuurverschillen uitvaart

Alle culturen kennen hun eigen gebruiken wanneer het om uitvaarten gaat. Zo is het bijvoorbeeld bij een uitvaart volgens Islamitische tradities belangrijk dat het lichaam ritueel gewassen wordt en zijn Creoolse begrafenissen vaak uitbundig en muzikaal. De traditionele Nederlandse uitvaart bestaat meestal juist uit een (kerkelijke) dienst en een sobere begrafenis. Er wonen in Nederland echter mensen van vele verschillende culturen en de mogelijkheden voor passende uitvaarten nemen dan ook steeds toe.

Uitvaart in binnen- of buitenland

Veel mensen van andere culturen die in Nederland stierven kozen ervoor om naar hun vaderland overgebracht te worden voor de uitvaart. Meestal vanwege de mogelijkheid tot een binnen de cultuur passende begrafenis en omdat er nog vele familieleden in het land van herkomst woonden. Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden voor multiculturele uitvaarten in Nederland, zoals:

  • Er zijn een aantal Chinese begraafplaatsen en begraafplaatsen die zijn ingericht voor Islamitische begrafenissen
  • Er zijn verschillende multiculturele uitvaartcentra met bijvoorbeeld mogelijkheden tot ritueel wassen

Nog steeds is het natuurlijk mogelijk om voor een internationale uitvaart te kiezen. Hier moet je dan wel rekening mee houden bij het kiezen van je uitvaartverzekering.

Verzekeringsmaatschappijen

Er zijn speciale organisaties die een zeer specifieke uitvaartverzekering aanbieden, denk hierbij een moslim uitvaartverzekering via de moskee. Veel bekende Nederlandse uitvaartmaatschappijen, zoals Monuta, Dela en Yarden, bieden tegenwoordig echter ook opties speciaal voor multiculturele uitvaarten. De kenmerken van deze uitvaartmaatschappijen zijn:

  • Er werken tegenwoordig vele uitvaartverzorgers met veel specifieke ervaring en kennis op het gebied van culturele rituelen tijdens uitvaarten
  • Deze maatschappijen hebben toegang tot bijvoorbeeld multiculturele uitvaartcentra
  • Je kunt bij deze maatschappijen naast het regelen van de uitvaartverzekering ook de uitvaart compleet laten verzorgen

Het beste is om voor het kiezen van een uitvaartverzekering een gesprek aan te gaan met een adviseur van een deze maatschappijen om jouw wensen te bespreken.

De juiste uitvaartverzekering kiezen

Wanneer je een multiculturele uitvaart wenst en een uitvaartverzekering wilt afsluiten, is het verstandig om te kiezen voor een geldverzekering. Deze uitvaartverzekering keert uit in kapitaal. Een uitvaartverzekering in natura keert juist uit in diensten die vaak traditioneel Nederlands zijn en is daarom minder geschikt. Bij een geldverzekering krijgen je nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd en kunnen ze dit bedrag naar eigen vrijheid besteden. Het geld kan zowel besteed worden aan een uitvaart in Nederland als aan een uitvaart in het buitenland. Zo kan exact de uitvaart naar wens samengesteld worden. Bij de deze geldverzekering zijn kinderen onder 18 jaar bijna altijd gratis meeverzekerd. Voor deze uitvaartverzekering geldt meestal een maandelijkse premie.