Overstappen & Besparen

Als Nederlander betalen we op jaarbasis behoorlijk wat premie aan verschillende verzekeringen, waaronder de verplichte zorgverzekering, de inboedel-, auto-, reis- of aansprakelijkheidsverzekering. Niet alleen de verzekeringsmarkt zelf is volop in beweging, ook je eigen persoonlijke situatie en verzekeringswensen zullen in de loop der jaren aan de nodige verandering onderhevig zijn. Juist daarom kan het lonen op verschillende momenten de aanbieders van de verzekeringen goed met elkaar te vergelijken op premie, dekking en voorwaarden.

Op deze pagina kan je voor verschillende verzekeringen bekijken of je kan besparen en indien gewenst direct overstappen! De Autoriteit Consument & Markt (ConsuWijzer.nl) heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de besparingsmogelijkheden van consumenten op verschillende verzekeringen. Onderstaand overzicht biedt je per verzekering inzicht in je besparingsmogelijkheden en helpt je, aan de hand van verschillende top 5 verzekeringen, een bewuste keuze te maken voor de meest voordelige overstap!

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die je per ongeluk aan iemand anders of diens eigendommen toebrengt tot een bepaald verzekerd bedrag. Op jaarbasis kan, afhankelijk van je leefsituatie, gemiddeld tussen de €7,- en €15,- bespaard worden op de premie van je aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeringen en vergelijk zelf of je kan besparen en stap direct over!

Autoverzekering

Een WA-autoverzekering is wettelijk verplicht en biedt dekking tegen schade die je in het verkeer per ongeluk aan anderen of diens spullen toebrengt. Deze verzekering kan naar wens worden uitgebreid naar een beperkt casco of allrisk variant. De premies van autoverzekeringen kunnen behoorlijk uiteen lopen. De verzekering kan met verschillende aanvullende dekkingen worden uitgebreid, waaronder een no-claim beschermer of een inzittendenverzekering. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat gemiddeld €102,- tot €222,- (afhankelijk van je leefsituatie) per jaar kan worden bespaard op de autoverzekering.

Bekijk hier onze top 5 autoverzekeringen, vergelijk de premie en dekking en check je besparingsmogelijkheden!

Bootverzekering

Ben je de trotse bezitter van een vaartuig? Een bootverzekering sluit je vaak af op het moment dat je een boot hebt aangeschaft. Niet alleen op het moment van afsluiten, maar ook daarna is het verstandig met enige regelmaat verschillende bootverzekeringen met elkaar te vergelijken. Premies en dekkingen zijn aan verandering onderhevig, voorkom dat je onnodig oude, te hoge premies blijft betalen. Het onderhoud en de ligplaats van de boot brengen namelijk al de nodige kosten met zich mee!

Bekijk onze top 5 bootverzekeringen, vergelijk zelf of je kan besparen en stap direct over!

Bromfiets- of scooterverzekering

Net als bij een autoverzekering, dien je voor je bromfiets of scooter een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten. Met deze verzekeringsvariant ben je verzekerd tegen schade die je aan anderen of de spullen van anderen toebrengt. Ben je op zoek naar een uitgebreidere dekking? Met de WA Beperkt Casco of Volledig Casco is bijvoorbeeld ook schade aan je eigen brommer of scooter (gedeeltelijk) verzekerd. De dekking en premie kan nogal verschillen per verzekeraar. Door verschillende brommer- en scooterverzekeringen met elkaar te vergelijken kan je al snel besparen!

Benieuwd of je kan besparen? Bekijk hier onze top 5 brommer- en scooterverzekeringen en stap direct over!

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering biedt je het hele jaar door dekking voor onder meer schade, verlies of diefstal van je bagage en aanvullende medische kosten boven het Nederlandse tarief tijdens je reis. De doorlopende reisverzekering kan worden uitgebreid met verschillende aanvullende dekkingen, waaronder een wintersportdekking of ongevallendekking. Op de doorlopende reisverzekering kan de Nederlandse consument gemiddeld €19,- tot €44,- worden bespaard (afhankelijk van je leefsituatie).

Vergelijk de top 5 doorlopende reisverzekeringen en bekijk of je kan besparen!

Dierenverzekering

Een huisdier, zoals je trouwe viervoeter, verzekeren voorkomt onverwachte hoge rekeningen voor eventuele medische kosten bij een ongeval of plotselinge ernstige ziekte van je maatje. Door de verschillende verzekeringen op dekking, premie en voorwaarden te vergelijken kan je de meest voordelige dierenverzekering voor je huisdier afsluiten.

Bekijk de besparingsmogelijkheden en vergelijk zelf onze top 5 dierenverzekeringen.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn je spullen thuis, zoals je huisraad, goed verzekerd tegen brand- of waterschade of diefstal. Er bestaan verschillende varianten inboedelverzekeringen, waarvan de meest uitgebreide variant de allrisk inboedelverzekering wordt genoemd. Bekijk in hoeverre je inboedelverzekering aansluit op de waarde van je inboedel. De gemiddelde consument in Nederland kan €49,- tot €91,- besparen op de inboedelverzekering.

Bekijk hier onze top 5 inboedelverzekeringen, vergelijk de dekking en premie en check je besparingsmogelijkheden!

Opstalverzekering

Een opstalverzekering biedt dekking voor schade aan je woning als gevolg van brand, storm of inbraak. Ook hier kan uit een basis- of meer uitgebreide varianten zoals de allrisk worden gekozen en kunnen aanvullende dekkingen zoals een glasverzekering worden afgesloten. Ga ook hier goed voor jezelf na welke dekkingen aansluiten op je persoonlijke wensen. Op de opstalverzekering kan, op basis van het onderzoek van de ACM, de gemiddelde consument in Nederland €51,- tot €133,- besparen.

Vergelijk de top 5 opstalverzekeringen en check of je kan besparen!

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt je juridische bijstand in ingewikkelde situaties, bijvoorbeeld een conflict met je verhuurder, de buren, op het werk of met een leverancier. Ook deze dekking kan naar wens worden uitgebreid, bijvoorbeeld voor rechtsbijstand in verkeerssituaties. De gemiddelde Nederlandse consument kan gemiddeld €69,- besparen op deze verzekering.

Bekijk onze top 5 rechtsbijstandsverzekeringen, vergelijk zelf of je kan besparen en stap direct over!

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering verzekert de kosten van een begrafenis of een crematie. Er wordt eenmalig een bepaalde som uitgekeerd en het kan zijn dat bepaalde diensten worden verleend op het moment dat verzekerde overlijdt. De verzekering voorkomt dat nabestaanden, naast het verwerken van het verlies van de naaste, ook nog worden opgezadeld met de hoog oplopende kosten van de uitvaart. Om te besparen op de uitvaartverzekering kan je verschillende offertes van uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. In Nederland kan de gemiddelde consument ongeveer €17,- tot €53,- besparen op deze verzekering.

Bekijk en vergelijk hier de top 5 uitvaartverzekeringen

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Met een basiszorgverzekering ben je verzekerd voor basale zaken, zoals huisartsen- en ziekenhuiszorg en diverse medicijnen. Er bestaan bovendien een groot aantal aanvullende modules of pakketten met dekking voor onder meer fysiotherapie, anticonceptie, brillen & lenzen of vaccinaties. Op de zorgverzekering kan, wederom afhankelijk van je leefsituatie, gemiddeld €138,- tot €277,- worden bespaard op jaarbasis.

Bekijk je besparingsmogelijkheden hier op onze top 5 zorgverzekeringen en stap direct over!

Bron: Panteia, 2015.

Overstapinformatie

Kan ik zomaar overstappen en hoe werkt dit precies? Dien ik mijn oude verzekering op te zeggen? Of kan mijn nieuwe verzekeraar dit voor mij doen. Op deze ‘overstapvragen’ geven wij in onderstaand overzicht antwoord.

Hoe kan ik overstappen?

Een overstap is verschillend per verzekering. Zo bestaat er voor de verplichte zorgverzekering slechts één overstapmoment per jaar (van november tot eind december). Voor andere verzekeringen kan het zijn dat je deze voor een bepaalde duur hebt afgesloten: het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je na het eerste jaar pas maandelijks kan opzeggen. Andere verzekeraars bieden je meer flexibiliteit en bieden je de mogelijkheid iedere maand op te zeggen (met inachtneming van de opzegtermijn). Overstappen kan eenvoudig door een nieuwe verzekering bij de verzekeraar naar wens af te sluiten.

Dien ik zelf mijn oude verzekering op te zeggen?

Op het moment dat je gaat overstappen, is het in de regel alleen nodig een verzekering bij een nieuwe verzekeraar af te sluiten. Deze verzekeraar zegt je oude verzekering op en regelt vervolgens de vloeiende overgang tussen je oude en nieuwe verzekering. Het is niet altijd mogelijk dat je nieuwe verzekeraar je oude verzekering kan opzeggen. Desondanks kunnen ze een overstaphulp bieden: bijvoorbeeld een voorbeeld opzegbrief die je vervolgens zelf eenvoudig kan opsturen naar je huidige verzekeraar om het contract op te zeggen.