Brommer- en Scooterverzekering Verschillen WA, Casco en All risk Brommer- en Scooterverzekering


Wanneer je een brommer of scooter koopt ben je verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Daarnaast zijn er echter ook nog opties om je voertuig uitgebreider te verzekeren met een beperkt of volledig casco dekking. Je vindt hier een schematisch overzicht en een uitgebreide uitleg van de verschillen tussen deze drie verzekeringsvormen.

WA verzekering WA + beperkt casco WA + volledig casco
Verplicht Niet verplicht Niet verplicht
Dekt schade die je aan anderen veroorzaakt Dekt schade die je aan anderen veroorzaakt Dekt schade die je aan anderen veroorzaakt
Dekt geen schade die ontstaat aan jouw voertuig Dekt vaak diefstal en schade aan jouw voertuig door bijvoorbeeld storm of hagel Dekt alle schade aan jouw voertuig
Prijs: + Prijs: ++ Prijs: +++

Wettelijke aansprakelijkheid

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de basisverzekering voor brommers en scooters. Je bent altijd verplicht om WA verzekerd te zijn wanneer je een brommer of scooter hebt. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade die je met je brommer in binnen- en buitenland aan anderen toebrengt. Het kan hierbij gaan om materiële schade die er bijvoorbeeld aan een andere brommer ontstaan is, maar ook om lichamelijke schade die iemand overhoudt aan het ongeval. De WA verzekering is de goedkoopste vorm van de brommer- en scooterverzekering.


WA + beperkt casco

De verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) kan je uitbreiden met een extra dekking. Wanneer je een WA verzekering met beperkt casco afsluit, dan ben je ook verzekerd voor schade die van buitenaf aan jouw eigen brommer of scooter ontstaat. Deze verzekering is iets duurder dan de losse WA verzekering. Je krijgt dan echter wel een vergoeding wanneer er bijvoorbeeld door noodweer schade is ontstaan aan je voertuig. Je kan meestal ook op een vergoeding rekenen wanneer je brommer of scooter gestolen wordt. Schade die je zelf veroorzaakt wordt niet vergoed met deze verzekering.


WA + volledig casco

De meest uitgebreide brommer- en scooterverzekering is de WA volledig casco. Deze verzekering is de duurste verzekeringsvorm, je krijgt hiervoor dan ook een zeer volledige dekking. Je bent met de WA volledig casco gedekt voor zowel schade die je aan anderen veroorzaakt, schade die door oorzaken van buitenaf ontstaat en schade die zelf aan je eigen scooter of brommer veroorzaakt. Deze scooter- en brommerverzekering wordt daarom ook vaak de All Risk verzekering genoemd.


Een keuze maken

Voordat je een brommer- of scooterverzekering kiest is het belangrijk om te bepalen welke verzekering voor jou geschikt is. Wanneer je brommer of scooter voor jou een hele uitgave was en nog in goede staat is, kan je het beste minimaal een WA beperkt casco nemen. Wanneer je bang bent dat je zelf schade rijdt aan je brommer of scooter, dan is een WA volledig casco de beste keuze. Voor een erg oude brommer of scooter die bijna niets meer waard is kan een extra verzekering juist overbodig zijn.

Controleer ook altijd de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld bij de WA beperkt casco verzekering strenge eisen aan de beveiliging van je scooter stellen voordat er uitgekeerd wordt bij diefstal.


Terug naar de pagina: Brommerverzekering Top 5 >