Uitvaartverzekering Soorten uitvaartverzekeringen


Met een uitvaartverzekering heb je de zekerheid dat de uitvaart van je wensen na je overlijden te realiseren is. De verzekering is er in verschillende soorten en maten. Zo kan je een uitvaartverzekering kiezen die uitkeert in diensten, maar ook een uitkering in kapitaal is mogelijk. In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende vormen van deze verzekering.

Natura uitvaartverzekering

De meeste Nederlanders kiezen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering voor de natura variant. De natura uitvaartverzekering neemt na een sterfgeval bijna alle praktische zaken van een uitvaart uit handen. Alle facturen omtrent de uitvaart gaan rechtstreeks naar de verzekeraar en meestal wordt ook de uitvaart geheel geregeld. De uitkering van de verzekering is dus in diensten. Er zijn twee verschillende natura uitvaartverzekeringen, namelijk:

  • De natura uitvaartverzekering in producten: bij deze variant wordt er van tevoren precies vastgelegd hoe de uitvaart er straks uit komt te zien en welke producten de verzekeraar levert.
  • De natura uitvaartverzekering in geld (sommenverzekering): hierbij wordt er in de polis een bedrag vastgelegd waarvoor een uitvaart verzekerd is. De nabestaanden kiezen de producten die de verzekeraar vervolgens levert. Ook hier levert de verzekeraar dus producten en geen geldbedrag.

Het is meestal mogelijk om een natura uitvaartverzekering tussentijds nog aan te passen wanneer er wensen voor de uitvaart veranderen.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering keert na een sterfgeval een geldbedrag uit. Er worden met deze verzekering dus geen diensten verzekerd. De nabestaanden kunnen deze uitkering gebruiken om de uitvaart naar wens te regelen. Bij het afsluiten van de verzekering wordt het verzekerde bedrag vastgelegd in de polis. Ook de termijn waarin de premie betaald wordt staat zwart op wit. Het voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat deze erg veel vrijheid biedt om de uitvaart naar eigen wens in te richten. De nabestaanden moeten daarentegen wel de gehele uitvaart en de bijbehorende financiën zelf regelen.

Combinatie uitvaartverzekering

Wanneer je specifieke wensen hebt voor je uitvaart kan een combinatie uitvaartverzekering de beste optie zijn. Deze verzekering is een samenspel tussen de natura- en de kapitaalverzekering. Met de natura verzekering worden de standaard diensten voor je uitvaart verzekerd. Voor alle andere wensen kan je aanvullend een extra geldbedrag toevoegen aan de verzekering. Een deel van de uitkering is dan dus in producten een deel is in kapitaal.

Koopsom uitvaartverzekering

Standaard betaal je voor een uitvaartverzekering de premie in termijnen. Het is echter mogelijk om het premiebedrag in een keer te voldoen, dit heet een koopsom uitvaartverzekering. Financieel gezien heeft deze vorm de volgende voordelen:

  • De koopsom uitvaartverzekering is meestal goedkoper.
  • Over de eerste € 6.859,- betaal je geen vermogensbelasting.

Bij deze vorm van de uitvaartzekering moet je er dus rekening mee houden dat je in een keer een groot bedrag moet betalen. De koopsom uitvaartverzekering is meestal niet online af te sluiten.

Uitvaartdeposito

Een uitvaartdeposito is eigenlijk een spaarrekening voor een uitvaart. Je kunt eenmalig of in termijnen een geldbedrag storten op een speciale rekening die je afsluit bij een uitvaartverzekeraar. Deze rekening komt pas na je overlijden vrij. De nabestaanden kunnen dan met het vrijgekomen geld bij de uitvaartverzorger diensten afnemen. De voordelen van een deposito zijn:

  • Er is in tegenstelling tot bij uitvaartverzekeringen geen gezondheidsverklaring nodig voor het afsluiten en er is geen maximumleeftijd.
  • Ieder jaar wordt er rente bijgeschreven op het bedrag in de uitvaartdeposito.
  • Het bedrag komt na je overlijden direct vrij, terwijl een normale spaarrekening tijdelijk bevroren wordt.
  • Je hebt de zekerheid dat het geld voor je uitvaart gebruikt wordt.

Vaak geldt er voor uitvaartdeposito`s een minimale storting. Deze kan verschillen voor de eenmalige en de periodieke storting.